Wednesday, May 4, 2011

Spellcheck not working in OpenOffice

I am pretty sure many of you must have come across this problem in OpenOffice. The spell check simply doesn't seem to work. I always had this problem when I used it in Ubuntu 10.04 and it still lingered in Ubuntu 10.10.

I remember scanning forums after forums but never quite got an answer. I however got it fixed last night. The language settings in my OpenOffice were set to English(India) for which spellcheck is not supported. It is only supported by a few default languages like English(USA) and English(UK). After changing back the language setting to English (UK), spellcheck is working again :). This can be done by changing to English(UK) in Tools>Language>For All Text.

This may or may not work for you. But, I am pretty sure this is atleast one of the main reasons most people's spellchecks don't work in OpenOffice including a few of my friends.

21 comments:

  1. well done. worked for me. thanks

    ReplyDelete
  2. I've been working on fixing this for hours with no luck, and this fixed it instantly. Thank you so much! :D

    ReplyDelete
  3. Worked! Wasted 25 minutes on other sites trying to find a fix. Thanks!

    ReplyDelete
  4. Thank you thank you sooooo much, this did fix it immediately.

    ReplyDelete
  5. awesome it fixed it right away thank you

    ReplyDelete
  6. thank you so much!!

    ReplyDelete
  7. Looooovvvvvveeeee how easy you made it! thank goodness this was the second site I went searching in. Only wasted aboout 10min on it.... lucky

    ReplyDelete
  8. Thank you! You have restored my faith in open source software!

    ReplyDelete
  9. THANK YOU SOOOOOOOOOOOO MUCH. THIS WORKED SO WELL! I LOVE WHOEVER POSTED THIS!!!!!!! :)

    ReplyDelete
  10. Jay-T, the Internet thanks you.
    :D

    ReplyDelete
  11. This did not work but this did...
    In Open Office from the main menu I went to Tools\Language\For all Text\Reset to Default Language
    It instantly started working.

    ReplyDelete
    Replies
    1. That worked for me too.

      Delete
  12. Thank you. Started working instantly. I had made so many typos!

    ReplyDelete
  13. I'm a librarian and had a patron using Open Office. The spell check was not working for her BUT it turned out that it was because she was typing the entire document in all CAPS. I don't know why that matters (other than spelling/grammar) but that was the problem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I don't think having all the letters in CAPS was the problem. Maybe the language settings were changed when she tried the second time. I have written a doc in all caps and spellcheck has always worked.

      Delete
  14. Yeah - wasted hours trying other things and this solved it. Thanks.

    ReplyDelete
  15. Thank you. That worked The instructions were spot on.

    ReplyDelete
  16. oh my goodness thank you thank you thank you. This was driving me insane and nothing i googled worked.

    ReplyDelete